/

Camilla Kaiser

– Med passion för ekologisk mat och naturviner

Det började som ett sommarcafé hemma i det som en gång var ett garage. Nu fyller Älvtået naturvin & mathantverk fyra år och har hunnit bli ett populärt matställe för både Umeåbor och hitresta besökare. 
– Vi har vuxit organiskt, tack vare energi, passion och glädje. Kalkyler har aldrig varit vår starka sida, berättar Camilla Kaiser, som grundat och drivit restaurangen sedan starten.

Älvtået ligger på Grubbe, väst på stan, längs strandpromenaden, en kvarts cykeltur från city. Omgivningen är lantlig och idyllisk. Grusväg, ängar, hästhagar. Camilla Kaiser och hennes man flyttade hit till en Västerbottensgård från 1700-talet med stor tomt och gårdshus för tolv år sedan. Tanken på att ha café och restaurang i anslutning till huset föddes för sju år sedan. Camilla och hennes man Niclas hade då precis fått ett sladdbarn, Juno, och Camilla skulle vara hemma mycket. Det plus att många bekanta som hälsade på påpekade att stället skulle vara perfekt för att ta emot besökare gjorde att paret började leka med tanken. 
– Jag var peppad och min man backade upp mig och sa: Vi kör!

På Älvtåets inglasade uteveranda ryms 70 personer.

Utbildad kock och dietist
Även om Älvtået kom till lite slump- mässigt är det inte helt ologiskt när man kikar på Camillas cv att det blev en egen restaurang till sist. Hon är utbildad kock och dietist och har bland annat varit lärare i kost, hälsa och näringslära på komvux, utbildat elever till kockar på särskolegymnasiet, hållit i lärlingsutbildningar för kockar och varit köksansvarig på Mariagården i Kassjö. 
– Även om jag inte jobbat jättemycket som kock har en hel del i mitt yrkesliv kretsat kring mat. Jag har stor nytta av min dietistutbildning här på Älvtået, det är många som kommer hit med olika allergier och då vet jag oftast precis hur jag ska hjälpa dem med maten. 
I sin ungdom var hon också kocklärling på en finkrog i Schweiz. 
– Det var hemskt, det var alltid dålig stämning i köket, hetsigt och mycket hårda ord. På Älvtået har vi det tvärtom, här ska det vara roligt att jobba. Glatt och vänligt. Vi månar om varandra.

– Vi älskar att ge våra gäster härliga mat- och dryckesupplevelser och lägger mycket fokus på värdskapet så att gästerna känner sig trygga och väl omhändertagna i en mysig miljö, säger Camilla Kaiser, som på bilden är på väg till Älvtåets fyraårskalas.

350 gäster första dagen
När Camilla och Niclas – som flyttade till Umeå från Järna 1998 i samband med att han började plugga till psykolog här – väl bestämt sig för ett café och en restaurang på gården återstod en hel del jobb. Hela garaget byggdes om från grunden, hela huset lyftes och av det gamla garaget är idag bara takstolarna kvar. Det mesta arbetet gjorde de själva. Målade, snickrade, köpte in gammal köksutrustning och gamla möbler. I maj 2015 var det premiär – och man kan nog säga att det blev succé direkt. Första dagen kom 350 gäster och sedan hade Älvtået 300-400 gäster varje dag hela sommaren. 
– Det var smått kaotiskt, oftast på ett kul sätt. Det var köer längs hela grusvägen utanför, ibland fick vi gå och bjuda de som stod i kön på melon och annat gott för att väntan inte skulle kännas så lång.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px ’Sahara Bodoni’}
”– Jag jobbade hela tiden, men marginalerna var för små och verksamheten var lite för skör för att ha fast anställd personal. ”

Jag jobbade hela tiden, men marginalerna var för små och verksamheten var lite för skör för att ha fast anställd personal.

Står på fyra ben
Första två åren hade Älvtået både café och restaurang. Niclas jobbade då heltid som forskare, men hjälpte också till med företaget. De anställde även personal för att hinna med allt. Men till slut blev det för hektiskt och man valde att lägga ner caféet och fokusera på restaurangen. 
– Jag jobbade hela tiden, men marginalerna var för små och verksamheten var lite för skör för att ha fast anställd personal. Vi klarade en fullbokad restaurang på tre personer, men om någon blev sjuk gick vi på knäna.
I dag står Älvtået på fyra ben: Sociala vinmiddagar (10 gånger under våren, 10 under hösten), bröllop, julbord och serveringar för större, bokade sällskap. Alla med fokus på ekologisk mat och naturviner.
– Nu är verksamheten anpassad så att vi kan jobba helhjärtat och fokuserat utan att bränna ut oss.

Två kvinnor bakom allt. Camilla Kaiser skapar alla menyer på restaurangen tillsammans med Rosanna Åhlgren, som är både kock och konditor.

Två kvinnor fixar allt
Inomhus har Älvtået 35 platser, restaurangen har en mysig hemma hos-känsla med smakfull inredning. Ute på glasverandan ryms 70 personer, där finns infravärme som kommer väl till pass exempelvis under kalla vår- och höstkvällar. 
– Det är en bohemisk och avslappnad miljö, där det är lätt att komma i skön stämning. Inför bröllopsfester kan det vara lite nervigt för många, mycket känslor och allt ska bli rätt. Men när de väl kommer hit brukar de bli lugna. 
Alla menyer till de olika tillställningarna komponerar Camilla tillsammans med kollegan Rosanna Åhlgren, som utöver kock även är konditor. När det gäller vinlistorna samarbetar Älvtået ofta med olika naturvinimportörer. 
– Att det är två tjejer som sköter allt från menyer och vinlistor till att laga, baka och servera är lite ovanligt i restaurangbranschen. Vi arbetar med ett brinnande intresse för att våra gäster ska bli supernöjda, lagar all mat från grunden utan halvfabrikat eller tillsatser. Vi letar kompromisslöst efter råvaror med kvalitet, nästan uteslutande ekologiskt framställt och så mycket som möjligt lokalproducerat.  •

Nils Fredriksson

Har jobbat som journalist och copywriter sedan början av 1990-talet. Började som sportjournalist på Norra Västerbotten, blev sedan allmän- och nöjesreporter på Västerbottens Folkblad i Umeå. Därefter reporter på reportagebyrån Nordreportern i Umeå, redaktör på Mälardalen-Bergslagens Affärer i Örebro, redaktionschef på Telecom idag i Umeå och copywriter på Plakat i Umeå. Frilans sedan 2015.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Nästa artikel

Västerbottensost i topp