//

Smarta hem – från hype till nytta

Smarta hem har varit hypat i några år – och väldigt teknikdrivet. Men nu håller något på att hända. Nyttoaspekten kommer mer och mer i fokus. – Kontroll, trygghet, enkelhet och miljö är drivkrafterna bakom smarta hem idag, säger David Lindström, affärschef Bredband på Umeå Energi.

När det gäller smarta hem brukar man prata om allt från det fjärrstyrda – den enklaste varianten där du exempelvis fjärrstyr lampor – till det helintegrerade (det mesta i hemmet styrs automatiskt via sensorer utan att du behöver tänka på det). Under några år har det känts som det främst varit tekniknördarna som snackat om det smarta hemmet. Och hypen fortsätter vara stor bland de riktigt teknikintresserade. Vid den stora teknikmässan CES 2019 i Las Vegas visades till exempel allt från smarta kylskåp – genom att knappa in ett recept på skärmen skickar du instruktioner till ugnen om att ställa in rätt temperatur och så vet diskmaskinen automatiskt vilket program som passar bäst efter middagen – till toaletter som öppnar och stänger sitsen automatiskt när du kommer in.

Styra larm med app
Men det finns också många tecken på att det smarta hemmet håller på att bli folkligt. Det finns prylar för det smarta hemmet i var och varannan elektronikbutik och här i Umeå satsar bland annat Umeå Energi sedan två år på det smarta hemmet. I det nya flerfamiljshuset Solterrassen på Teg – där Skanska är byggherre – är till exempel alla lägenheter utrustade med energibolagets koncept Smart Start, som gör det möjligt för de boende att med en app styra larm, belysning, elektroniska apparater och ha koll på sin energiförbrukning.
– Smarta hem är så nytt att det fortfarande är i utforskandefasen, men utvecklingen har kommit så långt att du inte längre behöver vara ingenjör för att kunna dra nytta av många bra funktioner. På Umeå Energi arbetar vi främst med att bygga infrastrukturen som gör det möjligt att utveckla smarta hem-tjänster. Vi inriktar oss också på det som ligger inom våra tjänsteuppdrag, el och värme. Vi kommer till exempel aldrig att börja leverera hemmalarm, det är utanför vårt verksamhetsområde, säger David Lindström.

Spara pengar
Umeå Energis flitigast använda Smarta hem-tjänst idag är Energikollen där man via en app kan följa sin energiförbrukning på detaljnivå varje timme och till exempel se hur mycket luftvärmepumpen och kylskåpet drar. Inloggningen är enkel och det kommer notiser när något nytt händer. På gång i samma app är värmestyrning, där ett intelligent system jobbar med inomhustemperaturen i relation till utomhustemperaturen för att ge ett jämnare och behagligare inneklimat. David Lindström är själv med i testgruppen och har exempelvis kunnat spara pengar via appen när han åkte iväg till fjällen en vecka.
– Vi sänkte enkelt värmen till 12 grader när vi var borta och höjde till 22 precis innan vi skulle hem. Det gav en besparing på flera hundra kronor.

Höjd energikonsumtion en utmaning
Denna typ av lösning ger givetvis även en miljöbesparing, men i framväxten av smarta hem finns också en utmaning åt motsatt håll. Fler elektroniska apparater i hemmet ökar energiförbrukningen. Och hushållen står redan enligt en färsk siffra för 25 procent av all energikonsumtion i EU. – Ja, fler enheter i hemmet kommer dra mer energi. Smarta hem kan hjälpa till att minimera och minska denna energikonsumtion genom att automatiskt eller schemamässigt stänga av strömmen till vissa utvalda enheter. Idag är det till exempel inte ovanligt att teven står på standby-läge under natten och dagen. Här skulle en automatisk rutin kunna stänga av strömmen till teven de tider ingen är i hemmet, säger David Lindström. Han tror också att proaktiva funktioner kommer växa inom Smarta hem, helt enkelt för att trygghet, ekonomi och kontroll är viktiga drivkrafter. Som ett exempel nämner han att bygga in batteridrivna fuktgivare som kan eliminera fuktskador.
– Fuktskador är ett stort problem och här finns mycket pengar att spara.

Skydda den personliga integriteten
Nära sammanknippat med Smarta hem-framväxten är utbyggnaden av IT-infrastrukturen. Att nästa generations mobilnät 5G nu är på gång förväntas exempelvis leda till fler möjligheter att utveckla smarta hem. Umeå Energi satsar nu också på att bygga ut ett nytt trådlöst nätverk i Umeå, det har namnet LoRa, som bland annat kommer passa bra för den typ av sensorer som ofta används vid smarta hem-tjänster.
– Det kommer behövas flera olika typer av teknik för att stötta smarta hem-utbyggnaden. Wifi är ett, 5G ett och vårt LoRa ett, säger David Lindström.

När vi blir alltmer uppkopplade även i hemmet hamnar också större del av vårt privatliv på internet. Här finns en stor utmaning. Hur skydda personliga data och sin integritet mot den potentiellt ökade säkerhetsrisk det innebär?
– Internet är redan en samhällskritisk infrastruktur som ställer saker på sin spets. På Umeå Energi jobbar vi konstant och förebyggande med säkerhetsfrågan. Vi följer de direktiv, förordningar och rekommendationer som bland annat Post- och Telestyrelsen kommer med, men även sådant som vår branschförening SSNf (Stadsnätsföreningen) föreslår.

Nils Fredriksson

Har jobbat som journalist och copywriter sedan början av 1990-talet. Började som sportjournalist på Norra Västerbotten, blev sedan allmän- och nöjesreporter på Västerbottens Folkblad i Umeå. Därefter reporter på reportagebyrån Nordreportern i Umeå, redaktör på Mälardalen-Bergslagens Affärer i Örebro, redaktionschef på Telecom idag i Umeå och copywriter på Plakat i Umeå. Frilans sedan 2015.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Deckarforskaren studerar Nordic Noir

Nästa artikel

Martina och John styr på operabaren