Färgsättningen anknyter till husen i lärkträ intill. Gert Wingårdh lät sig även inspireras av kvartersnamnet Laxen och tog paletten ifrån denna fisk. Det blev milda färger som genom sina ränder bildar ett trasmattemönster. Foto: Johanna Åfreds
/

Nomineras till Årets Bygge 2020

Östra strandgatan 24 är adressen till Umeås nyaste miljöprofilerade kontorsbyggnad. Den utskjutande profilen nomineras nu till Årets Bygge 2020. Det är de 10 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2019, som gör upp om titeln. Vinnaren koras vid Byggforum på Courtyard by Marriott i Stockholm den 31 mars.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

”Nej, byggnaden kommer inte att tippa ut i Ume älv, även om det känns så. Östra Strandgatan 24 i centrala Umeå har en brutal utkragning på 10 meter, men är fast förankrad på land. Thomas Persson, vd för Balticgruppen Bygg samt projektchef för det nya kontorshuset, berättar hur. Byggnaden är grundlagd med cirka 20 meter långa stödpålar till fast botten.”

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Östra strandgatan 24 och se filmreportaget om projektet här: https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/utmaningar-ledde-till-vinglig-gestalt-i-umea-29262

Byggherre är Balticgruppen Trading Fem, totalentreprenör är Balticgruppen Bygg och arkitekt är Wingårdhs. Totalkostnaden landade på 237 miljoner kronor.

Om Årets Bygge
Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Årets Bygge lyfter exempel på det bästa sektorn presterar utifrån ett helhetsperspektiv gällande samverkan, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, säkerhet och teknik/innovation. De nominerade projekten tillkännages av tidningen Byggindustrin. Totalt nomineras 10 projekt som färdigställts under 2019. Därefter tar juryn vid och utser en vinnare som koras vid Byggforum den 31 mars 2020 på Courtyard by Marriott i Stockholm. Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin. Vinnare 2019: Biomedicum.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

3 700 gymnasieelever besöker Öppet hus

Nästa artikel

En modern Don Juan tar plats på Norrlandsoperan